Semnificatia cheilor si sabiei Sf. Ap. Petru si Pavel
Deseori se intimpla crestinilor, intrand in biserica si privind la icoane sau la chipurile sfintilor de pe peretii locasurilor sfinte, isi pun intrebarea: de ce unii sfinti sint zugraviti cu unele unelte sau arme? Si dupa cum este obiceiul, fara sa intrebe de “preotii Bisericii” (Iac. 5, 14) incep singuri, in sinea lor, sa explice: c-am ce-ar insemna aceasta. Ei bine, daca deja este cunoscut cu viata sfantului, atunci poate sa-si dea bine seama ce-ar fi dorit sa redea scriitorul icoanei. Trebuie sa stim, ca in iconografia Ortodoxa fiecare element reprezinta ceva: daca nu din viata sfantului, atunci ceva simbolic care este legat de viata Bisericii. Asa se intimpla si in cazul cu icoana Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Zugraviti pe icoane, ii putem deosebi pe acesti doi Apostoli, prin aceia ca Sfintul Apostol Petru este zugravit cu chei in mina dreapta, iar Sfintul Apostol Pavel cu sabie. Care este cauza ca unul este zugravit cu chei, iar celalalt cu sabie? Voi incerca pe baza Sfintei Scripturi sa dau un raspuns la aceasta intrebare.
Cheile de pe icoana Sf. Ap. Petru inseamna “Cheile Imparatiei Cerurilor”, care Domnul nostru Iisus Hristos in timpul vietii sale pamintesti, a fagaduit ca le va da acestui mare apostol pentru marturisirea lui hotaritoare, ca El este “Fiul lui Dumnezeu”. Evenimentul dat s-a petrecut in felul urmator: “Si venind Iisus in partile Cezareii lui Filip, ii intreba pe ucenicii Sai zicind: Cine zic oamenii ca sint Eu, Fiul Omului? Iar ei au raspuns: Unii, Iona Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul dintre prooroci.Si le-a zis: Dar voi cine ziceti ca sint? Raspunzind Simon Petru a zis. Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” (Mt. XVI 13-16). Pentru aceasta hotaritoare marturisire Mintuitorul il fericeste pe Sf. Apostol, zicind: “Fericit esti Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si singe ti-au descoperit tia aceasta, ci Tatal Meu, Cel din ceruri” (Mt. XVI, 17). Si dupa aeasta ca rasplata pentru marturisire, pe care el cel dintii a facut-o, Mantuitorul i-a zis: “… tu esti Petru, si pe acesta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui, apoi mai adauga Hristos, si iti voi da tie cheile imparatiei cerurilor” (Mt. XVI, 18-19).
Sub “Imparatia Cerurilor”, cheile de la care i s-au dat Sf. Ap. Petru, aici, ca si in alte locuri (Mt. III, 2; IV, 17; XIII, 24) se intelege imparatia darului, sau Biserica, care Mantuitorul a fagaduit ca o va zidi pe piatra credintei si a marturisirii lui Petru.
Cum insa trebuie de inteles inminarea cheilor de la Imparatia Cerului Sf. Ap. Petru?
Dupa obiceiul popoarelor vechi precum si a evreilor inminarea cheilor inseamna incredintarea stapiniei asupra casei sau asupra averii (Is. XXII, 22; Apoc. III, 7). Potrivit cu acestea si cuvintele Mintuitorului: “si-ti voi, da tie cheile Imparatiei Cerului”, trebuie de inteles prin acestea ca Sf. Ap. Petru i s-a dat puterea de a inchide si a deschide intrarea in aceasta imparatie, , de a primi in sinul Bisericii sau de indeparta dela ea.
De aceasta putere este legata si altceva: de-a lega si a dezlega pacatele oamenilor. Pentru ca numai acela poate sa fie membru al Bisericii, care prin pocainta va primi ertare pacatelor, care se da de Dumnezeu prin slujitorii Bisericii. Prin urmare, cind Mintuitorul i-a dat Sf. Ap. Petru cheile, prin aceasta l-.a imputernicit sa lege si sa dezlege pacatele oamenilor: “si orice vei lega pe pamint va fi legat si in ceruri si orice vei dezlega pe pamint va fi dezlegat si in ceruri” (Mt. XVI, 19).
Si deoarece Sf. Ap. Petru, cel dintii a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu, tot cel dintii dintre Apostoli a primit si fagaduinta ca va avea cheile Imparatiei Cerurilor, cel dintii a fost imputernicit sa lege si sa dezlege pacatele oamenilor.
Dar oare numai el dintre toti Apostolii a primit aceasta putere? Din contextul Scripturii vedem ca Mintuitorul a fagaduit, ca o va da tuturor Apostolilor. Aceasta se intimpla doar peste citeva zile de la marturisirea marelui Apostol: “ori cite veti lega pe pamint, le spune Hristos, vor fi legate si in cer, si ori cite veti dezlega pe pamint vor fi dezlegate si in cer” (Mt. XVIII, 18). Doar dupa invierea Sa, El a dat aceasta putere atit Sf. Apostoli cit si urmasilor lor, episcopi si preoti. Aratindu-se ucenicilor sai dupa inviere, El a suflat asupra lor si le-a zis: “Luati Duh Sfint; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (In. XX, 22-23).
Deci, cind vedem pe icoana pe Sfintul Apostol Petru cu cheile in mina, trebuie in primul rind sa ne amintim si sa preamarim marturisirea lui hotatitoare a dumnezeirii lui Iisus Hristos. Iar in al doilea rind, in fata Sf. Ap. Petru, care tine in mina cheile, noi trebuie sa vedem chipul sau simbolul stapinirii bisericiesti, care are imputernicire de la Domnul nostru Iisus Hristos sa lege si sa dezlege, sa ierte si sa nu ierte, sa deschida si sa inchida intrarea in Biserica (Mt. XVIII, 17).
“Biserica leaga, spune fericitul Augustin, si Biserica dezleaga. Biserica intemeiata pe piatra cea din capul unchiului, adica pe Domnul nostru Iisus Hristos (Efes. II, 20) leaga si dezleaga; sa se infricoseze deci si cei legati si cei dezlegati; cei dezlegati sa nu cada iar sub aceeasi osinda, iar cei legati sa nu ramina in aceiasi stare pentru totdeauna, avind in vedere, ca in afara de Biserica nu se poate primi dezlegare”.
Sf. Ap. Pavel este zugravit pe icoane cu sabia in mina. Care este cauza? De ce cu sabia si ce inaseamna aceasta sabie?
Sabia inseamna propovaduirea sirguitoare a cuvintului lui Dumnezeu. De doua ori in scrierile sale Ap. Pavel infatiseaza cuvintul sub chpul sabiei. In epistola catre crestinii din Efes, vorbind despre lupta necontenita, care-l asteapta cu capeteniile, domniile si stapniile veacului acesta si impotriva duhurilor rautatii celor de sub cer, Sf. Apostol pentru izbinda acestei lupte da sfat efesenilor sa se ingrijeasca de armele duhovnicesti, in numatul carora arata si sabia duhovniceasca, sub care dupa cum lamureste el trebuie de inteles cuvintul lui Dumnezeu (Efes. VI, 12, 17).
In epistola sa catre Evrei ca sa arate puterea si lucrarea cuvintului lui Dumnezeu, Sf. Ap. Pavel il asemana cu o sabie ascutita de amindoua partile, aratind ca cuvintul lui Dumnezeu lucreaza mai puternic, decit ea. “Caci cuvintul lui Dumnezeu e viu si lucrator si mai ascutit decit orice sabie cu doua taisuri si patrunde pina la despartirea sufletului si duhului, dintre incheieturi si maduva, si destoinic este sa judece simtirile si cugetarile inimii” (Evr. IX, 12).
Sf. Ap. Pavel mai tirziu decit toti ceilalti Apostoli a intrat in slujirea apostolica. Insa la propovaduirea acestui cuvint, dupa cum el insusi a marturisit despre sine, s-a “ostenit mai mult decit toti Apostolii” (1 Cor. XV, 10). Fiind mai inainte prigonitor (Fapt. IX, 1) marele Apostol dupa ce in chip minunat i s-au deschis ochii lui duhovnicesti, si-a dedicat toata viata sa la predicarea cuvintului lui Dumnezeu, cu scopul de-a aduce la picioarele lui Hristos cit mai multa lume. Dintr-un aprig prigonitor, el a devenit un infocat slujitor a lui Hristos; Pe unii ii invata cu cuvintul, pe altii ii indruma in scris, prin epistole.
Trebuie sa avem in vedere, ca acest infocat slujitor a lui Hristos, care neincetat zi si noapte lucra cu sabia cuvintului lui Dumnezeu (Fapt. XX, 27-31), care si altora a poruncit sa se inarmeze cu acesta, numai el dintre toti Sfintii Apostoli, fiind scutit, ca cetatean roman, de pedepse injositoare cu lovituri pe trup (Fapt. XVI, 37-39; XXII, 25-29) si-a sfirsit viata paminteasca tot prin sabie. Socotindu-se taierea capului ca o pedeapsa de cinste la romani.
Deci, vazind pe Sf. Ap. Pavel tinind in mina sabia, ceia ce inseamna cuvintul lui Dumnezeu, noi mai intii trebuie sa ne amintim si sa slavim slujirea lui infocata la raspindirea credintei crestine, care a incetat numai dupa ce s-a sfirsit prin sabie.
Gheorghe Morocica
*articol preluat din revista “Ekklesia”